Tegenlicht talk en interview: Jan Rotmans

Tegenlicht Talk: Jan Rotmans. (2013, 2 september). YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=5flugQg7Jr

Leyman, E. V. M. (2020, 10 april). Voor de kunstenaars Disrupt Jezelf. Online blog r-evolutie. Opgevraagd van https://www.r-evolutie.be/blog/2019/9/30/voor-de-kunstenaars-de-seismografen-van-de-tijd-de-noodzakelijke-constructieve-terroristen

www.janrotmans.nl (Wij leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk)

In het gedachtengoed van veranderingsdeskundige Jan Rotmans hoor en lees ik over processen, systemen en digitalisering (Rotmans, 2017, interview seismografen van de tijd). Hij geeft aan dat maatschappelijke sectoren hun houdbaarheidsdatum naderen, omdat de mens niet langer centraal staat. Door de bloei van online ligt de wereld aan onze voeten, maar hierdoor wordt het échte contact ook vluchtiger en vervagen grenzen tussen de werkelijkheid en hetgeen er (bijvoorbeeld via social media) getoond wordt. Dit beïnvloedt onze beeldvorming en het heeft invloed op hoe we in verbinding met de wereld, anderen én met ons zelf staan. Want hoe we de wereld om ons heen interpreteren, beïnvloedt óók de mogelijkheden die we daarin voor onszelf weggelegd zien.

Onze maatschappij verandert in een razend tempo. Hoe blijven we in deze wereld vol digitalisering in verbinding met onszelf? Deze vraag hangt voor mijn gevoel als een paraplu boven mijn onderzoek. Niet alleen het dagelijkse werkveld van de docent is hectisch en omvangrijk, ook de wereld om ons heen is vol dynamiek en vraagt telkens iets nieuws van ons.