Boek: Het is aan ons
Twaalfhoven, M. (2021, 4e druk). Het is aan ons, Atlas Contact

Hoe kan kunst bijdragen aan het oplossen van kleine en grote wereldproblemen. In dit boek neemt Merlijn Twaalfhoven (componist en oprichter The Turnclub - samenwerkingsverband van kunstprofessionals) de lezer mee in zijn eigen zoektocht, ervaringen en ontdekkingen.

Meenemen uit dit boek in de artistieke experimenten van De Binnenwereld:

  • De kracht van vertraging (traagte), blz. 108: het oefenen van de kunstenaars mindset, je niet te snel en efficiënt voort willen bewegen, details zien, verbinding zoeken met jezelf en de wereld om je heen, aandacht voor verwondering en schoonheid, focus kunnen verleggen van buitenwereld naar binnenwereld en weer terug. In de vertraging ontstaat er ruimte voor verbeelding, zo kan het onbekende zichtbaar worden, je kunt je een beeld vormen van de mogelijkheden die er zijn.
  • Andere vragen stellen, de 'wat als' vraag stimuleert het anders kunnen / mogen denken (blz. 151). Vragen rondom het 'wat en hoe' leiden je in een rechte weg naar het doel, bij 'waarom' vragen bestaat de kans dat je vastloopt tussen theorie en gevoel (tussen het algemene en het persoonlijke). Met 'wat als' vragen neem je een omweg, door associaties te maken, verbindingen te leggen tussen werkelijkheid en fantasie, creëer je nieuwe openingen die dwars door bestaande verhalen, beelden en symbolen voeren.

  • Kunst hoeft niet het einddoel te zijn, maar kan de deur openen naar iets groters (blz. 56). Precies zo zie ik de methodiek en het maken van de zelfportretten in De Binnenwereld ook. Kunst als aanzet om in gesprek te gaan met je verbeelding (blz. 56)

  • Door kunst de zintuigen op een andere manier activeren en zo de wereld met een frisse blik ervaren (verwonderruimte). Blz. 47, 48

  • Connectie met literatuur van arbeidspsycholoog T. Luken: Merlijn stelt in het boek de vraag 'zijn we in staat om echt iets nieuws waar te nemen? Of horen we alleen wat we al weten en begrijpen'.  (blz. 41). De correspondeert met de kracht en even zozeer de valkuil die Luken toeschrijft aan het bewuste mentale (talige) proces.