Interview Rosemin Hendriks – Artistieke werkwijze en werken
Rosemin Hendriks: "In het tekenen naar aanleiding van mijn eigen hoofd, kom ik alles tegen wat ik als kunstenaar nodig heb."

Deze elementen uit het interview trekken mijn aandacht:

  • Ik heb nooit bewust besloten om alleen of in hoofdzaak mezelf te tekenen. Dat is vanzelf gegaan. Op de kunstacademie in Arnhem was ik daar al mee bezig. Wat me ertoe bracht om mezelf te tekenen en te schilderen, want dat laatste deed ik toen vooral, was niet het streven om mijn ziel bloot te leggen.

  • Met het romantische idee, dat kunst de expressie is van de gevoelens en het innerlijk van de kunstenaar, hadden mijn tekeningen en mijn andere werk niet veel te maken. Mijn werk heeft zich sinds ik naar de kunstacademie ging, als ik me dat nu goed herinner, ontwikkeld vanuit een ander idee.

  • De manier waarop ik nu teken is dat ik bij het opzetten en uitwerken van een tekening een bepaald stramien volg en reageer op wat zich al tekenend voordoet. In plaats van door een gedachte of een inval, zoals aanvankelijk op de kunstacademie, laat ik me nu leiden door het tekenen zelf, dat wil zeggen door de daaruit voortvloeiende associaties en de vormmogelijkheden die zich al tekenend aandienen. Nijenhuis, P. (2013). 

Interview Rosemin Hendriks. De Wereld Werkt in Arnhem. Opgevraagd van www.peternijenhuis.blogspot.com/2012/11/rosemin-hendriks-in-het-tekenen-naar_8.html