Pleidooi voor herwaardering autonome kunst

Autonomie als waarde, dilemma's in kunst en onderwijs, Corsten (M.J.) et al, 2013, Valiz & Fontys

Essay en interviewbundel. Een pleidooi voor kunstenaars die werk maken waarvoor ze enkel zelf verantwoordelijkheid willen dragen, voor kunst die alleen in zichzelf waar is en gerechtvaardigd wordt. Autonomie is voor veel interpretaties en invullingen vatbaar. Een artistieke praktijk is vaak allesbehalve autonoom in strikte zin te noemen, artistiek werk wordt zowel ongebonden en als gebonden (in opdracht) gemaakt, als bedenker en als uitvoerder, naar binnen- en naar buiten (maatschappij) gericht, binnen de diverse disciplines van de kunsten. Welke rol heeft de kunstenaar in relatie tot zichzelf en de omgeving? Is kunst een zelf ingerichte vrijstaat, of zou het dat (wenselijk) kunnen zijn?

Autonoom versus Heteronoom

[verdere input volgt nog]