Boek: Stilte, mijn atelier in lockdown (Jeroen Krabbé)
Uitgeverij: Waanders, Zwolle, 2021 Een boek met niet traditionele zelfportretten, geschilderd in de periode van lockdown. Portretten in het atelier waarin een solitaire persoon (Krabbé) de hoofdrol speelt. Weergegeven in slechts enkele lijnen, een vorm of figuur zonder details. In dit boek sprak het mij aan dat in een tijd waarin er veel druk van buitenaf is (Corona / lockdown) we de focus als mens naar binnen willen verleggen. We ons concentreren op wat er in onze directe omgeving zich bevindt. Het boek toont een figuur die vastzit in de structuur van een ruimte (blz. 24). Geschilderd op bestaande doeken en over eerder gemaakte werken heen. Een confrontatie met het verleden en het heden. De eenzaamheid en verstilling is terug te zien in de gedaantes op het doek, in de kleurkeuzen, het relatief kleine formaat van doeken, in het gegeven dat elk doek duidelijk een portret geeft van een binnenruimte (een ommuurde ruimte, waar wel daglicht naar binnenkomt)