Boek Mr Gwyn – Alessandro Baricco
Baricco, A. Mr Gwyn (2012), uitgeverij De Bezige Bij, ISBN9789023468189 
Een boek over een schrijver die besluit portretten te gaan schrijven. 

Een paar quotes / teksten uit het boek die mij inspireren en bevestigen in mijn onderzoeksplan en mij op een idee brengen voor 1 van de oefeningen in mijn experiment. 

Blz. 42 'Probeer het me eens uit te leggen', zei hij.  'Ik weet het niet, ik heb bedacht dat ik graag portretten zou willen maken'. 'Oké, dat begrijp ik.' 'Dan heb ik het uiteraard niet over schilderijen. Ik zou portretten willen schrijven. Maar de rest zou allemaal net zo zijn als met een schilderij...atelier, een model, allemaal precies hetzelfde.' 'Laat je ze dan poseren?' 'Iets dergelijks. Dan stel ik me voor dat er een heleboel tijd voor nodig is. Maar uiteindelijk begin ik te schrijven, en wat daaruit komt is dan een portret.' 'Een portret in welk opzicht? Een beschrijving? Daar had Jasper Gwyn lang over nagedacht. Dat was inderdaad het probleem. 'Nee, geen beschrijving, dat zou nergens op slaan. Dat is wat schilders doen. De schilder ziet een arm en die schildert hij na, punt.' 'En wat zou jij dan doen? Zou je dingen schrijven als "haar melkwitte arm vlijt zich zachtjes neer:, enzovoorts enzovoorts?' 'Ik weet het niet'. 'Weet je dat niet? 'Nee. Ik zou mezelf in de situatie moeten brengen dat ik een portret maak, en dan kan ik erachter komen wat het precies zou kunnen inhouden, schrijven in plaats van schilderen. Een portret schrijven.' 

 

Blz. 187 'Hij schreef verhalen, zei ze.' 'Verhalen?' 'Ja. Hij schreef een stuk van een verhaal, een scène, alsof het een fragment uit een boek was.' Het oudje schudde zijn hoofd. 'Verhalen zijn geen portretten'.  'Jasper Gwyn vond van wel. Op een dag, toen we in een park zaten, legde hij me uit dat we allemaal een bepaald idee van onszelf hebben, misschien een vage schets, onduidelijk, maar uiteindelijk zijn we geneigd een bepaald idee van onszelf te hebben, en de waarheid is dat we dat idee vaak laten samenvallen met een bepaald denkbeeldig personage waarin we onszelf herkennen.'