Boek – Maria Lassnig – Ways of Being
Lassnig, M. (2019), Ways of Being, Uitgegeven in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, ISBN 9789462583306 
 
Maria Lassnig (1919-2014) geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Ze was pionier van de body art en is geliefd vanwege haar van-binnen-naar-buiten manier van werken. Minder bekend is dat Lassnig ook sculpturen en films maakte, en werken die getuigen van haar afkeer van oorlog en de door mannen gedomineerde kunstwereld. 

Zij maakte naam met haar Körperbewusstseinsbilder, waarin zij haar relatie tot de wereld definieerde. “Ik zocht naar een realiteit die meer in mijn bezit zou zijn dan de buitenwereld en vond deze in de vorm van de door mij bewoonde lichaamsbehuizing.” Deze werken noemt zij werken van haar 'Binnenwereld'. De titel van mijn onderzoek heb ik aan de inspiratie van Maria Lassnig ontleend. 

Het kleurgebruik in haar werken, haar werkwijze waarin zij haar binnenwereld koppelt aan de buitenwereld en de confrontatie die zij durft aan te gaan in haar werken, inspireren mij in het vormgeven van mijn experiment.
 
In opdracht 3 van mijn experiment komen de werken van Maria Lassnig ook terug, in de vorm van zelfportretten maken met objecten.