Ema [Naakt op een trap] – Jeroen Lutters

 

Lutters, J, (2017). Ema [Naakt op een trap]. Arnhem, ArtEZ Press, ISBN 9789491444364 Ema (naakt op een trap) neemt de lezer mee in de gedachtewereld van Ema, een jonge vrouw die op het schilderij Ema (1966) van Gerhard Richter de trap afdaalt. 

Ema is een jonge kunstenares, die wil ontdekken wat creativiteit voor haar betekent. Ze begint aan een bewustwordingsproces, een zoektocht naar meesterschap die haar in gesprek brengt met haar leraren en met haar grote leermeesters, de kunstenaars Gerhard Richter, Marcel Duchamp en John Cage. 

Zij bestudeert haar vak, vindt haar eigen stem, overdenkt de wereld waarin ze leeft en wordt ten slotte zelf een echte meester. Elke nieuwe fase in het verhaal is gekoppeld aan specifieke kunstwerken, zoals schilderijen van Richter en composities van Cage, die als katalysator voor de ideeën van Ema werken.

Meenemen uit dit boek:

  • Rol van de leraar -> luisteren naar de stem van het eigen geweten, leraren die in feite uitvoerend kunstenaars zijn (p. 22)

  • Zijn visie om werelden met elkaar te kunnen verbinden: hij (Jeroen Lutters) wil kunstenaar, schrijver, wetenschapper, docent zijn. Iemand die in meerdere werelden tegelijk kan denken, een 21e eeuwse meester met verbeeldingskracht. (p. 50)

  • 'Wandering teachers'; zwervende docenten, vrijbuiters, creatieve leiders (p. 51)

  • De groei en ontwikkeling van de innerlijke 'ik', de dialoog, een transformatie waarin je gaandeweg uitgroeit tot een complexe persoon (p. 53)

  • Onderwijs is geen kwestie van vaardigheden aanleren, maar van inzicht verwerven in je ware aard, je unieke gedrevenheid, je eigen levenstaak en de betekenis van jouw leven (p. 52)

  • Kunst: zonder verwondering kan er geen ontmoeting plaatsvinden (p. 58)

  • Zonder verandering is er geen leven. We blijven nooit dezelfde (p. 59)

  • Wat door een individu in een creatief proces wordt gemaakt is uiteindelijk altijd uniek en nieuw. Ja, lesgeven is welbeschouwd meer een kwestie van creatie dan van reflectie. (p. 120)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *